Kaszubskie ciasto drożdżowe

Kasia
Ciasta
16.03.2017 20:09
Kaszubskie ciasto drożdżowe

Odstawić na 20 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu. 550 g mąki 3/4 szklanki letniego mleka 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2 żółtka 1 obrane i drobno starte jabłko 2 łyżki miękkiego masła garść rodzynek Mąkę przesiać do misy, wymieszać z cukrem. Kaszubskie ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem Na niedzielę z zasady musi być placek drożdżowy, niechby nawet dosyć postny, ale za to ze słodką, grubą warstwą kruszonki na wierzchu. ;) Składniki: 35-40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/4 szklanki letniego mleka 3 łyżki mąki Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z mlekiem. Dawniej kuch na młodzach musiał pojawiać się na kaszubskim stole w każdą niedzielę. Najwcześniejsze opisy kaszubskiego drożdżowego ciasta pochodzą już z XVI wieku, jednak kompletny przepis pochodzi z ok. 1700 roku. 200 g mąki 1/2 łyżeczki cynamonu 120 g masła 80 g cukru pudru Dlatego często już w sobotę wieczorem prawie ze wszystkich kaszubskich domów rozchodził się zapach drożdżowego ciasta. Taką informację możemy znaleźć w Bedekerze Kaszubskim, w którym jest opisany kaszubski jadłospis. Będzie dość luźne i klejące, ale nie należy dodawać więcej niż 2-3 łyżki mąki. Odstawić pod przykryciem w ciepłe do podwojenia objętości - na ok. godzinę. Nie dziwne więc, że młodzowy kuch znajduje się na liście produktów tradycyjnych. Zacząć wyrabiać ciasto (najłatwiej mikserem z hakiem).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.pelnytalerz.com/2015/10/kaszubskie-ciasto-drozdzowe-z-kruszonka.html