Sernik waniliowy z żurawinami Składniki na tortownicę 25-26 cm: 280 g mąki pszennej 75 g cukru pudru ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki cynamonu szczypta soli 150 g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 30 g mielonych migdałów W tym czasie przygotować masę serową. 700 g zmielonego twarogu 180 g drobnego cukru 3 jajka 125 ml śmietany 18% 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kaszy manny 220-250 g świeżych lub mrożonych żurawin Większą porcję zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 45 minut. Jednak jeżeli w ogóle nie będzie chciało się połączyć można dodać łyżeczkę wody lub alkoholu np. amaretto. Do przygotowania ciasta można również użyć malaksera (lub większego pojemnika dołączonego do blendera), miksując składniki pulsacyjnie z przerwami aż całość się połączy. Schłodzoną większą cześć ciasta wyjąć z lodówki, odwinąć z foli i pokroić na plasterki. Sypkie składniki (oprócz migdałów) posiekać z masłem do uzyskania kruszonki, dodać żółtka i ekstrakt waniliowy, szybko zagnieść ciasto. Podpiec w 180°C przez ok. 12- 15 minut - do lekkiego zezłocenia. Pyszny waniliowy sernik z żurawinami upieczony w kruchym cieście. Piec w 170°C przez ok. 60-70 minut. Do mniejszej dodać migdały, ponownie zagnieść, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez 20 minut. Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach zamrożone wcześniej ciasto. * Migdały ze skórką zalać gorącą wodą, odstawić na 5 minut, odcedzić. Następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.