200 g żeberek 500 g kiełbasy 1 cebula 1 główka kapusty 4 pomidory 3 marchewki 1 pietruszka kawałeczek papryczki chili 1 l wody 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól pieprz ziarnisty i mielony 1,5 łyżki majeranku Żeberka zalewamy wodą, dodajemy obraną pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Z gotujących się żeberek wyjmujemy pietruszkę i dodajemy kapustę, podsmażoną cebulę, papryczkę chili i marchewkę (pokrojoną w talarki). W tym czasie kroimy kiełbasę w talarki i podsmażamy ją wytapiając jednocześnie tłuszcz. P.S. Postanowiliśmy, że część kapusty zapasteryzujemy w słoikach i odstawimy na półkę do zjedzenia w innym terminie. Tak przygotowaną kiełbasę przekładamy do miseczki, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę.