Oliwa z przyprawami własnej produkcji

Gabriela
Przetwory
21.04.2017 10:42
Oliwa z przyprawami własnej produkcji

🙂 oliwa z oliwek wysokiej jakości pieprz czarny, czerwony i zielony bazylia (świeża lub suszona) kilka ząbków czosnku papryczka chili OLIWA Z PIEPRZEM: Przygotowujemy mieszankę różnych rodzajów pieprzu (proporcje w zależności od preferencji smakowych). OLIWA Z BAZYLIĄ: Kilka gałązek bazylii (świeżej lub suszonej) zalewamy oliwą, odstawiamy na kilka dni. Obieramy kilka ząbków polskiego czosnku (na 200 ml oliwy my używamy 4 średniej wielkości ząbki), kroimy wzdłuż i zalewamy oliwą. Odstawiamy na kilka dni (już po 2-3 dniach oliwa ma wspaniały aromat czosnku). Oliwę przechowujemy w ciemnym miejscu i dbamy o to, żeby przyprawy nie wystawały ponad jej poziom (ponieważ może się wówczas zepsuć). Zalewamy ją oliwą i odstawiamy na tydzień. Stąd zrodził się pomysł na własną produkcję oliwy smakowej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zycienaluzie.pl/oliwa-przyprawami-domowej-produkcji/