Polecam odgrzewać te gołąbki w rondlu albo na patelni zalane sosem pomidorowym ?. Składniki: na około 15 sztuk - 200 g brązowego ryżu - 150 g czerwonej soczewicy - 1 średnia cebula (100 g) - 4-6 liści kapusty pekińskiej (zależnie od wielkości) – 200 g - 1 łyżeczka soli - granulowany czosnek - pieprz - majeranek - kmin rzymski (opcjonalnie) - 5 łyżek mąki owsianej (50 g) - 3 łyżki oleju rzepakowego (30 g) Wykonanie: - Ryż (luzem) wrzucić do garnka, wlać około 1⅔ szklanki wody, zagotować i gotować pod przykryciem 20 minut. Na patelnię wrzucić cebulę, wlać trochę wody i dusić pod przykryciem około 5 minut, dorzucić kapustę, wymieszać i dalej dusić aż cebula i kapusta będą miękkie. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu ten przepis na pieczone gołąbki bez zawijania, z zastosowaniem delikatniejszej w smaku kapusty pekińskiej, z ryżem brązowym oraz czerwoną soczewicą. Po tym czasie obrócić na drugą stronę (jeżeli się nie da podpiec dłużej; można pominąć obracanie) i piec jeszcze około 10 minut. - Podawać z sosem pomidorowym (u mnie: 1 puszka pomidorów + 1 łyżka koncentratu pomidorowego + 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej + woda do rozcieńczenia). Z masy formować niewielkie kotleciki (masa nie powinna kleić się do rąk; jeżeli tak się dzieje, to trzeba dosypać więcej mąki) i układać na papierze. W razie potrzeby dolać wody – powinno być jej tyle, żeby ryż i soczewica wchłonęły ją w całości. Dorzucić soczewicę, wymieszać i gotować jeszcze 10-15 minut aż składniki będą miękkie. Dodać olej, sól i pozostałe przyprawy (masę można próbować, żeby ją doprawić), na końcu dodać mąkę i bardzo dokładnie wymieszać.