Parę lat temu zrezygnowałam z jedzenia mięsa, ale bynajmniej nie zrezygnowałam ze spaghetti i tak zamiast mięsnego spaghetti robię wegetariańskie spaghetti z tofu, z soczewicą czy – jak w tym przepisie – spaghetti z ciecierzycą. Składniki: makaron spaghetti pełnoziarnisty ciecierzyca ugotowana / z puszki cebula papryka pomidory świeże / z puszki koncentrat pomidorowy sól pieprz olej rzepakowy zioła suszone / świeże (u mnie suszone zioła prowansalskie i suszona bazylia oraz świeża bazylia ?) wegański parmezan / żółty ser do posypania Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wtedy było to spaghetti bolognese w tradycyjnej wersji – z mielonym mięsem, które zostawało z rosołu. Tym razem w roli mięsa występuje ciecierzyca zwana też cieciorką albo grochem włoskim (ano, jak groch włoski to do spaghetti pasuje jak ulał!). Robiąc to spaghetti poszłam nawet o krok dalej i zrobiłam je totalnie roślinne z moim ulubionym parmezanem z nerkowców. Na talerze wykładać makaron, na to sos, posypać zwykłym albo wegańskim parmezanem albo startym żółtym serem i ewentualnie dodatkową porcją ziół. A to jeszcze nie koniec moich pomysłów na spaghetti w wegetariańskiej odsłonie ?. Po dorzuceniu papryki na patelnię nastawić wodę na makaron. W międzyczasie pomidory sparzyć, obrać i pokroić, dorzucić na patelnię.