Chałka z daktylami

Śniadania
15.04.2017 22:32
Chałka z daktylami

Składniki: - 16 g. świeżych drożdży - 70 g. cukru - 400 g. maki pszennej tortowej (typ 450) - 200 ml. ciepłego mleka - 2 żółtka - 1 jajko - 1/2 łyżeczki soli - 30 g. masła - 100 g. suszonych daktyli Kruszonka: - pół żółtka - czubata łyżka mąki pszennej - 1 łyżka cukru - 1/2 łyżeczki masła Oraz: - odrobina białka do posmarowania chałki Mąkę przesiej do dużej miski, zrób zagłębienie w środku i rozkrusz tam drożdże. 1: Ułóż wałki tak, aby nr 6 był całkiem z prawej strony, z pozostałych pięciu oddziel po dwa wałki po bokach i jeden środkowy (nr 3). 3: Wałek, który jest po prawej stronie znowu oddziel od pozostałych pięciu, a z nich ponownie oddziel po dwa wałki po bokach i jeden środkowy (nr 3) 4: Wałek całkiem po prawej (nr 6) przełóż pod środkowym (nr 3) i połóż po lewej stronie... i tak... i tak dalej... Po zakończeniu zaplatania chałki (zdj. 8) podwiń ładnie wszystkie wystające końce z obydwu stron pod spód chałki (zdj. 9). 2: Wałek nr 6 przełóż pod wałkiem nr 3 i połóż go z lewej strony. Przełóż chałkę na natłuszczoną blachę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut (zdj. 10). Na drożdże wlej około 1/4 szkl. letniego mleka i zrób w zagłębieniu rozczyn zagarniając trochę mąki z brzegów. Wymieszaj, dodaj posiekane na mniejsze kawałeczki suszone daktyle i wyrabiaj ciasto drewnianą łyżką lub ręką przez 5 minut. Podrośnięty zaczyn wymieszaj z mąką, dodaj jajka z cukrem, pozostałe lekko ciepłe mleko i ostudzone masło.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://deliciousplacebynatalia.blogspot.com/2017/04/chaka-z-daktylami.html