Mazurek chałwowy

Wielkanoc
15.04.2017 15:11
Mazurek chałwowy

Dodatkowo - kilka łyżek gęstego dżemu, np. z truskawek - 100 g gorzkiej czekolady - 100 g podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych Na upieczony spód wyłożyć równomiernie dżem i go rozsmarować. Składniki Spód - 250 g mąki pszennej - 150 g masła, lekko zmiękczonego, pokrojonego w kostkę - 1/2 łyżeczki soli - szczypta cukru - 1 jajko - 1 łyżka zimnego mleka Po tym czasie rozwałkować na prostokąt, obciąć mniej równe brzegi, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Z wierzchu posypałam ciasto chrupiącymi migdałami, które wcześniej podprażyłam na suchej patelni, aby wydobyć z nich cudowny zapach i smak. Całość oczywiście na maślanym spodzie, smak chałwowego kremu przełamałam dodatkiem dżemu i polewą z gorzkiej czekolady. Piec na złocisty kolor przez 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Ugnieść kulę, owinąć w folię, włożyć na 30 min. do lodówki. Masa chałwowa - 200 g miękkiego masła - 400 g chałwy waniliowej Łyżką w kilku miejscach ułożyć masę chałwową, rozsmarować przy pomocy noża. Z mąki usypać wzgórek, zrobić w nim wgłębienie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://slodkieinspiracje.blogspot.com/2017/04/mazurek-chawowy.html