W tym roku, z braku czasu ciasto leżakowało w chłodzie tylko 4 doby ;) Pierniczki wyszły pyszne i polecam każdemu na święta, jeśli ma trochę mniej czasu :) Składniki: 30 g. Pieczemy w 170°C przez 6-7 minut (aż wyrosną, lekko zbrązowieją z wierzchu i od spodu). Miseczkę przykryj np. talerzykiem i odstaw lukier na 12 godzin (w temperaturze pokojowej). W zasadzie jest to przepis na piernik czy pierniki dojrzewające. Pierniczki układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zwykle po zrobieniu ciasta trzymam je w lodówce od 2 do 4 tygodni. Przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4 doby. Lukier: Cukier puder wsyp do miseczki, dodaj białko jaja i miksuj mikserem przez 2 minuty. Ozdabiaj pierniczki i odstaw na 1 godzinę do zastygnięcia lukru. Ciasto wyłóż na stolnicę i chwilę wyrabiaj.