Mini serniczki z brzoskwiniami

Krzysztof
19.09.2014 7:46
Mini serniczki z brzoskwiniami

Przepis

Mini serniczki z brzoskwiniami

Kolejny przepis na mini serniczki, ta wersja wydaję mi się trochę prostsza od serniczków z nadzieniem. Zamiast wgłębienia z karmelem tym razem oblewamy serniczki glazurą czekoladową. Osobiście myślałem nad glazurą o jakimś ciekawszym kolorze, ale na to jeszcze przyjdzie czas. Zostaje wersja prostsza z glazurą czekoladową.

Składniki

350 g serka waniliowego homogenizowanego

7 dużych biszkoptów

250 ml śmietany słodkiej 30%

śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany

1 puszka brzoskwiń w syropie

3 łyżki cukru

Glazura czekoladowa:

4 łyżki cukru

2 łyżki śmietany słodkiej

3 łyżki kakao

60 gramów masła

1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo:

7 filiżanek do kawy

Przygotowanie

krok-po-kroku

1.Rozpuszczamy w gorącej wodzie dwie łyżki żelatyny. Bitą śmietanę ubijamy z śmietan-fixem na sztywno. Ser miksujemy razem z cukrem i dodajemy do niego ubitą śmietanę, Brzoskwinie odsączamy z syropu, kroimy w kostkę i mieszamy je z masą serową. Napełniamy filiżanki masą sernikową, prawie do pełna. Na górę układamy biszkopty i wszystkie filiżanki lądują w lodówki na godzinkę.

2.Po godzinie gotujemy wodę w garnku do takiej wysokości jak sernik w filiżance. Patyczkiem do szaszłyków podcinamy boki serniczka. Szklankę wkładamy na dosłownie 10 sekund do garnka z gorącą wodą, następnie obracamy do góry nogami i wytrzepujemy sernik z filiżanki. Po wyjęciu wszystkich serników ponownie wkładamy wszystkie do lodówki.

3.Rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody jedną łyżeczkę żelatyny. Masło, cukier,kakao i śmietanę rozpuścić na małym ogniu, ważne by pilnować aby masa nie zaczęła się gotować. Gdy składniki polewy już się rozpuszczą, dodajemy żelatynę, jeszcze raz wszystko mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

4.Serniczki wyciągamy z lodówki, przygotowujemy deskę i szklankę na której będziemy mogli umieszczać serniczki. Ciepłą polewą oblewamy serniczek ustawiony na szklance, z każdej strony tak by każdy bok go okrył. Chwile odczekujemy odcinamy nadmiar z boków, odkładamy go do lodówki i tak samo postępujemy z następnymi. Nadmiar polewy który wyleje się na deskę regularnie zdejmujemy i ponownie rozpuszczamy razem z resztą polewy na małym gazie. Po umieszczeniu wszystkich serniczków pokrytych polewą w lodówce odczekujemy jeszcze pół godziny i są gotowe. Smacznego