Przepis
1 1/2 lyzeczki suchych drozdzy lub 5 dag swiezych
1/2 szklanki cieplego mleka
1 lyzka cukru
1/2 szklanki maki
4 duze zoltka
1/2 szklanki cukru pudru
2 lyzki cukru waniliowego
3 szklanki maki
4 lyzki roztopionego masla
Nadzienie serowe:
4 lyzki miekkiego masla
1/2 szklanki cukru pudru (lub wiecej)
1 zoltko
1 lyzka cukru waniliowego
400-500g sera twarogowego
Zajrzyj do Mniamowego sklepu
Dekorator - rękaw z 6-cioma końcówkami Delicia Tescoma Dekorator - rękaw z 6-cioma końcówkami Delicia Tescoma
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 43 tylko: 27,90 zł
Strunowy nóż do krojenia tortów – 415-0165 – Wilton Strunowy nóż do krojenia tortów – 415-0165 – Wilton
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 6 tylko: 47,99 zł
Foremka do wykrawania ciastek w kształcie psa beagle - Brikmann Foremka do wykrawania ciastek w kształcie psa beagle - Brikmann
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 3 tylko: 11,69 zł 12,99 zł
Nadzienie serowe:
Utrzec maslo z cukrem pudrem i zoltkiem, dodac cukier waniliowy i roztarty ser. Dobrze utrzec, az masa serowa bedzie gladka.
Drozdze rozpuscic w cieplym mleku, dodac cukier i make, dobrze wymieszac i zostawic do wyrosniecia, okolo 10-15 mniut.
W tym czasie rozpuscic maslo, ubic zoltka z cukrem.
Przesiac make do duzej miski, dodac wyrosniety rozczyn i ubite z cukrem zoltka, dobrze polaczyc i wyrabiac az ciasto jest gladkie i lsniace (jezeli ciasto jest za geste, dolac troche cieplego mleka), wlac rozpuszczone maslo i ciagle wyrabiac az ciasto zacznie odchodzic od reki. Uformowac w kule i zostawic do wyrosniecia w misce, az podwoi objetosc.
Przelozyc ciasto na stolnice, delikatnie wywalkowac na grubosc 1 1/2 - 2cm, wycinac koleczka i ukladac na wylozonej pergaminem blasze. Przykryc i zostawic do ponownego wyrosniecia.
Uzywajac dna malej szklaneczki, lekko zrobic plytke wglebienia w buleczkach, nalozyc nadzienie serowe i posmarowac rozbeltanym jajkiem.
Piec w temperaturze 180ºC przez okolo 20-30 minut.