Składniki: 750 g tłustego twarogu 100 ml śmietany 36% 6 żółtek 100 g miękkiego masła 1 laska wanilii skórka z 1/2 pomarańczy 50 g suszonych moreli 4 suszone figi 100 g rodzynek 40 g migdałów w płatkach 100 g orzechów włoskich 200 g cukru pudru dodatkowo: bakalie do dekoracji Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, przełożyć do śmietany i zagotować. Masę twarogową połączyć delikatnie łyżką z uprażonymi migdałami i orzechami oraz śmietaną z bakaliami. Paschę wyjąć z sitka, odwinąć z gazy, odwrócić i udekorować bakaliami. Tradycyjny, wielkanocny deser z twarogu, z dodatkiem mnóstwa bakalii. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Przykryć od góry wystającymi fragmentami gazy i obciążyć np. naczyniem z wodą.