Farsz: 400 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 200 g sera ricotta 1 średnia cebula 2 łyżeczki suszonego oregano 1 płaska łyżeczka soli 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oleju do smażenia Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów bez skóry (400 g) garść liści świeżej bazylii i oregano 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego oregano Dodatkowo: starty parmezan do posypania mąka do podsypywania ciasta przy wałkowaniu 1 łyżeczka soli do wody do gotowania ravioli Farsz: Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Połowę rozwałkowanego ciasta posmarować białkiem i na tej części wykładać małą łyżeczką farsz w odległości około 2 cm od siebie. Z mąki, soli, wody, 2 jajek i 1 żółtka (białko zostawić, wykorzystamy je później), zagnieść ciasto i uformować w kulę. Ja do pomocy użyłam plastikowego pojemnika na jajka (ciasto ułożyłam na pojemniku i farsz kładłam do każdego zagłębienia). Na koniec dodać posiekane liście bazylii i oregano, wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut. Dodać sól i suszone oregano i gotować bez przykrycia do czasu zgęstnienia sosu (od czasu do czasu mieszać). Ciasto: 300 g mąki pszennej 3 jajka łyżeczka soli 4 łyżki wody Kilka przepisów jest już na stronie, inne zapewne niedługo się pojawią 🙂 Wykroić radełkiem lub nożem małe kwadraty (w centrum każdego kwadratu powinien znajdować się farsz). Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu aż woda ze szpinaku wyparuje. Często przywożę regionalne produkty ze sobą do domu, aby dłużej cieszyć się niepowtarzalnym klimatem krajów, które odwiedzam.