Składniki: Ciasto: 3 ½ szklanki mąki pszennej (około 430 g) 1 kostka masła (200 g) 4 żółtka 1 łyżka śmietany 1 opakowanie cukru waniliowego o smaku migdałowym (Delekta) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza : 4 białka 1 szklanka cukru (200 g) 40 g płatków migdałowych Masa: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 kostka margaryny (250 g) sok z ½ cytryny 60 g płatków migdałowych Przygotowanie: Masa: Wystudzone placki przełożyć masą w kolejności: placek bezowy – ½ masy migdałowej – placek bezowy – ½ masy migdałowej – placek bezowy z płatkami migdałowymi. Ciasto: Upiec 3 placki z bezą: każdy kawałek ciasta rozwałkować i przełożyć do formy (forma 22 x 27 cm), następnie każdy płat ciasta wysmarować masą bezową (po 1/3 masy). Pierwszy raz jadłam to ciasto u mojej przyjaciółki Iwonki, która przywiozła go z rodzinnego domu – podziękowania dla Pani Basi, za podzielenie się jego recepturą Na koniec wymieszać łyżką masę z sokiem z cytryny i pokruszonymi płatkami migdałowymi. Mleko skondensowane gotować w wodzie około 1 godziny 30 minut (puszką zalewać wodą do jej wysokości lub powyżej). :) Ciasto jest bardzo słodkie i już nie mogę się doczekać, aż znowu zagości na moim stole na Święta Bożego Narodzenia.