Czeski placek królewski

Sylwia
Ciasta
14.04.2017 12:41
Czeski placek królewski

Składniki: Ciasto: 500 g mąki (3 szklanki) 70 g margaryny (¼ kostki) 2 jajka 200 g cukru pudru (4/5 szklanki) 2 łyżki miodu 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka sody Masa: 1 opakowanie cukru waniliowego 750 ml mleka (3 szklanki) 6 łyżek kaszki manny (krupica) 200 g masła (1 kostka) 150 g cukru pudru (3/5 szklanki) Dwa placki przełożyć po połowie: powidełami (im więcej powideł tym ciasto jest słodsze) i masą – złożyć posmarowane placki w kolejności; 1blat ciasto z powidłami i masą, 2 blat ciasta z powidłami i masą, na górę 3 nieposmarowany blat ciasta. Ciasto podzielić na trzy części, każdy kawałek rozwałkować na kształt formy (forma 22 x 27 cm – może być większa, wtedy ciasto będzie niższe) i piec przez 15 minut w 180 stopniach. A jeśli chodzi o placka ze zdjęcia to zbyt długo nie zagościł na naszym stole, ale wszystkim bardzo smakował 🙂 Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 20 (forma 22 x 27 cm) Dodatkowo: 180 – 240 g powideł śliwkowych cukier puder Przygotowanie: Masa grysikowa: Mleko z cukrem waniliowym i kaszką manną gotować przez 7 min ciągle mieszając. Następnie przykryć ścierką lub folią aluminiową i pozostawić na 8 – 12 godzin (całą noc), by ciasto zmiękło. Następnie dodać 2 jajka, stopniowo łyżką wsypywać resztę mąkę, miód, śmietanę i sodę – wymieszać łyżką. W wysokim naczyniu za pomocą miksera utrzeć ciepłe masło z cukrem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/czeski-placek-krolewski/