Polewa Milky way - 5 batoników Milky Way lub 110 g mini Milky Way’ów - 50 g masła - 3/4 szklanki śmietanki 36% - 1/3 szklanki mleka w proszku Batoniki lub cukierki pokroić na drobne kawałki i podgrzać w rondelku z masłem i śmietanką. Masa mleczna - 200 g masła - pół szklanki mleka - 2/3 szklanki cukru - 3,5 szklanki mleka w proszku Masło, mleko, cukier włożyć do garnuszka i podgrzać, aż do rozpuszczenia i połączenia składników. Ciasto rozeszło się u nas w kilka chwil, jest obłędnie pyszne i tak naprawdę na tyle nietypowe i niemazurkowe, że nawet w późniejszym czasie można je zrobić. Składniki Spód - 200 g mąki pszennej - 50 g kakao - 150 g masła, lekko zmiękczonego, pokrojonego w kostkę - 1/2 łyżeczki soli - szczypta cukru - 1 jajko - 1 łyżka zimnego mleka Masę wystudzić przez około 10 minut, a następnie stopniowo dodawać do niej mleko w proszku (jeśli są w nim grudki, należy je przesiać). Po tym czasie rozwałkować na prostokąt, obciąć mniej równe brzegi, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Masa mleczna na kruchym cieście, polewa ze słynnych batoników i kilka pokrojonych kawałków na wierzch. Jeśli jeszcze wahacie się, jaki zrobić mazurek na Święta (my właśnie zmieniamy koncepcję, co do świątecznych wypieków), mam dla Was świetną propozycję - ciasto, które zachwyci i małych, i dużych. Ugnieść kulę, owinąć w folię, włożyć na 30 min. do lodówki. Energicznie mieszać do powstania gładkiej polewy i odstawić całość do ostudzenia na kolejne 20 minut, aż masa nieco zgęstnieje. Piec przez 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.