SŁODKO-KWAŚNY PYSZNIAK Z BEZĄ

Monika
Ciasta
14.04.2017 14:21
SŁODKO-KWAŚNY PYSZNIAK Z BEZĄ

2 łyżeczki proszku do pieczenia - 15 dag cukru pudru - śmietana SKŁADNIKI NA MASĘ: - 1/2 l mleka - kostka masła - pół szklanki cukru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej - 2 żółtka SKŁADNIKI NA BEZĘ: - 8 białek - 1 szklanka cukru pudru dodatkowo - słoiczek kwaśnego dżemu porzeczkowego - posiekane orzechy włoskie, którymi posypujemy bezę SPOSÓB WYKONANIA: 1) Z pół litra mleka odlewamy około 1/3 szklanki, dodajemy do tego po 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz pszennej i 2 żółtka, dobrze mieszamy tak, aby nie powstały grudki. Gdy piana będzie gładka i błyszcząca to znak, że beza jest gotowa 4) Ciasto dzielimy na 2 równe części, rozwałkowujemy i wykładamy do dwóch posmarowanych masłem i oprószonych mąką blach (ja używam dużych blach prostokątnych). 2) Z podanych składników na ciasto, które powinny mieć temperaturę pokojową, zagniatamy ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy po 2 łyżki cukru pudru, cały czas ubijając. Pyszniak, to jak sama nazwa wskazuje pyszne ciasto, które piecze się u mnie w rodzinie niemal na każde święta. SKŁADNIKI NA CIASTO: - 45 dag mąki pszennej - 25 dag margaryny - 6 żółtek - cukier wanilinowy - Spody łączymy masą budyniową i zostawiamy ciasto do stężenia i połączenia się składników, najlepiej na całą noc Zobacz także: Upieczone ciasto wyjmujemy z blachy i zostawiamy do wystudzenia 7) Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem, aż stanie się białe i puszyste.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.moje-idealia.pl/2017/04/sodko-kwasny-pyszniak-z-beza.html