🙂 JAJKA FASZEROWANE Z PIECZARKAMI (porcja na 5 jajek): 6-10 pieczarek (w zależności od tego, jak bardzo intensywny smak pieczarek preferujesz) 1/2 niedużej cebuli 1 łyżeczka masła 1/2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. JAJKA FASZEROWANE ZE SZCZYPIORKIEM (porcja na 5 jajek): pęczek drobnego szczypiorku 1 łyżka majonezu sól i pieprz do smaku Szczypiorek drobno kroimy, mieszamy z żółtkami i doprawiamy, wypełniamy białka i układamy na talerzu, ozdabiamy. JAJKA FASZEROWANE Z SZYNKĄ (porcja na 5 jajek): 50g szynki 1/2 niedużej cebuli lub szczypiorek 1 łyżka majonezu sól i pieprz do smaku Tak, Wielkanoc, która jednoznacznie kojarzy się z jajkami, daje bardzo szerokie pole do popisu w temacie podania ich na stół w różnych odsłonach. W czasie, kiedy studzimy pieczarki, obieramy i kroimy na pół (wzdłuż) jajka ugotowane na twardo. Jak się zeszkli, dodajemy pieczarki (również pokrojone w drobną kostkę), lekko solimy, dokładnie mieszamy i dusimy, aż odparuje większość soku. Jajka faszerowane z pieczarkami, szynką, szczypiorkiem, łososiem, w majonezie, w sosie musztardowym… Po przygotowaniu farszu, uzupełniamy miejsca po żółtkach w białkach, całość układamy na talerzu i ozdabiamy.