Domowy zakwas na prawdziwy ŻUREK - krok po kroku

Gosia

Wielkanoc

12.04.2017 9:07

Domowy zakwas na prawdziwy ŻUREK - krok po kroku

Składniki

przepis z oficjalnej strony Ani Starmach: http://aniastarmach.pl/przepis/zakwas-na-zurek/ 

  • 1szklanka mąki żytniej razowej
  • 3szklanki letniej przegotowanej wody
  • 3ząbki czosnku
  • 3świeże liście laurowe
  • 3ziarna ziela angielskiego
  • 5ziaren pieprzu
  • skórka z 1 kromki razowego chleba

Przepis

Przepis pochodzi ze strony Ani Starmach

www.aniastarmach.pl

http://aniastarmach.pl/przepis/zakwas-na-zurek/

Jak przygotować?

  1. Aby przygotować zakwas, wsyp mąkę do wysokiego naczynia kamionkowego lub szklanego, zalej ją połową ciepłej wody, wymieszaj.

  2. Dodaj resztę wody, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz skórkę chleba, wymieszaj ponownie.

  3. Odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni, pamiętając o tym, aby codziennie wymieszać zawartość naczynia.