Składniki
przepis z oficjalnej strony Ani Starmach: http://aniastarmach.pl/przepis/zakwas-na-zurek/
- 1szklanka mąki żytniej razowej
- 3szklanki letniej przegotowanej wody
- 3ząbki czosnku
- 3świeże liście laurowe
- 3ziarna ziela angielskiego
- 5ziaren pieprzu
- skórka z 1 kromki razowego chleba
Przepis
Przepis pochodzi ze strony Ani Starmach
http://aniastarmach.pl/przepis/zakwas-na-zurek/
Jak przygotować?
-
Aby przygotować zakwas, wsyp mąkę do wysokiego naczynia kamionkowego lub szklanego, zalej ją połową ciepłej wody, wymieszaj.
-
Dodaj resztę wody, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz skórkę chleba, wymieszaj ponownie.
-
Odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni, pamiętając o tym, aby codziennie wymieszać zawartość naczynia.