Żurek w chlebie – prosty przepis krok po kroku!

Gosia
Wielkanoc
12.04.2017 8:43
Żurek w chlebie – prosty przepis krok po kroku!

Składniki

  • Wywar
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 5 l wody
  • 5 seler

  • ORAZ
  • 4 białe kiełbasy
  • 4 suszone grzyby
  • 5 ziemniaków
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4 małych okrągłych chlebów
  • sól, pieprz
  • 2 szklanki zakwasu (zależy od jego mocy i indywidualnych preferencji)

 

Przepis

ŻUREK W CHLEBIE – PROSTY ŻUREK NA ŚWIĘTA

PRZEPIS KROK PO KROKU NA

http://aniastarmach.pl/przepis/zurek-w-chlebie/

Jak przygotować?

  1. Umyte, obrane warzywa zalej wodą i gotuj pod przykryciem.

  2. Po 40 minutach wyciągnij warzywa, dodaj pokrojone grzyby, ziemniaki, kiełbasę i majeranek, gotuj około 20 minut.

  3. Po tym czasie wyciągnij kiełbasę, dodaj przecedzony zakwas, zagotuj, dopraw do smaku chrzanem i majerankiem.

  4. Chlebki wydrąż, możesz lekko podpiec w piekarniku.

  5. Chlebki napełnij żurkiem, podawaj z jajkiem na twardo i kawałkami kiełbasy.