Składniki
- Wywar
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 cebula
- 1 por
- 5 l wody
- 5 seler
- ORAZ
- 4 białe kiełbasy
- 4 suszone grzyby
- 5 ziemniaków
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1 łyżeczka majeranku
- 4 małych okrągłych chlebów
- sól, pieprz
- 2 szklanki zakwasu (zależy od jego mocy i indywidualnych preferencji)
Przepis
ŻUREK W CHLEBIE – PROSTY ŻUREK NA ŚWIĘTA
http://aniastarmach.pl/przepis/zurek-w-chlebie/
Jak przygotować?
-
Umyte, obrane warzywa zalej wodą i gotuj pod przykryciem.
-
Po 40 minutach wyciągnij warzywa, dodaj pokrojone grzyby, ziemniaki, kiełbasę i majeranek, gotuj około 20 minut.
-
Po tym czasie wyciągnij kiełbasę, dodaj przecedzony zakwas, zagotuj, dopraw do smaku chrzanem i majerankiem.
-
Chlebki wydrąż, możesz lekko podpiec w piekarniku.
-
Chlebki napełnij żurkiem, podawaj z jajkiem na twardo i kawałkami kiełbasy.