przepis na domowy żurek na zakwasie i wędzące

Anna
Wielkanoc
02.03.2016 15:21
przepis na domowy żurek na zakwasie i wędzące

Składniki

składniki na bulion

40 dag wędzonej kiełbasy

15 dag chudego, wędzonego boczku

1 marchewka

1 pietruszka

5 cm pora,

1 kawałek selera

1 mała cebula

5-6 ziaren pieprzu

4-5 ziaren ziela angielskiego

1 listek laurowy

kilka suszonych grzybów

składniki na żurek

1/2 litra domowego lub kupionego zakwasu na żurek

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

1 łyżeczka majeranku

1/2 łyżeczka tymianku

1-2 łyżeczki chrzanu

2 łyżki mąki

50 -100 ml śmietanki 30%

sól i pieprz do smaku

a ponadto :

4 jajka ugotowane na twardo

Przepis

Przepis na domowy żurek pachnący boczkiem i kiełbasą

Umytą i obraną włoszczyznę zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy przyprawy i suszone grzyby. Gotujemy na małym ogniu ok 40 -50 minut. aż warzywa się rozgotują. Bulion solimy i przecedzamy przez sito. Kiełbasę i boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na gorącej patelni bez dodania tłuszczu. Cebulę kroimy drobniutko w kosteczkę i dodajemy do kiełbasy i boczku. Wszystko ładnie zarumieniamy. Całość przekładamy do przetartego bulionu, mieszamy i............zapraszam na bloga :)