Składniki
składniki na bulion
40 dag wędzonej kiełbasy
15 dag chudego, wędzonego boczku
1 marchewka
1 pietruszka
5 cm pora,
1 kawałek selera
1 mała cebula
5-6 ziaren pieprzu
4-5 ziaren ziela angielskiego
1 listek laurowy
kilka suszonych grzybów
składniki na żurek
1/2 litra domowego lub kupionego zakwasu na żurek
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczka tymianku
1-2 łyżeczki chrzanu
2 łyżki mąki
50 -100 ml śmietanki 30%
sól i pieprz do smaku
a ponadto :
4 jajka ugotowane na twardo
Przepis
Przepis na domowy żurek pachnący boczkiem i kiełbasą
Umytą i obraną włoszczyznę zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy przyprawy i suszone grzyby. Gotujemy na małym ogniu ok 40 -50 minut. aż warzywa się rozgotują. Bulion solimy i przecedzamy przez sito. Kiełbasę i boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na gorącej patelni bez dodania tłuszczu. Cebulę kroimy drobniutko w kosteczkę i dodajemy do kiełbasy i boczku. Wszystko ładnie zarumieniamy. Całość przekładamy do przetartego bulionu, mieszamy i............zapraszam na bloga :)