Składniki
- 1,5 l wody,
- 4-5 białe surowe kiełbasy (dobrej jakości),
- 100 g wędzonego boczku,
- ok.1 szklanka zakwasu (lub więcej),
- 2 korzenie pietruszki,
- 2 marchewki,
- połowa selera,
- 1-2 duże ziemniaki (można pominąć),
- 1 cebula,
- 2 liście laurowe,
- 4-6 ziarenek ziela angielskiego,
- 1-2 łyżka suszonego majeranku,
- sól,
- pieprz,
- 2-4 czubate łyżki śmietany 18%,
- jajka ugotowane na twardo (1 jajko na osobę).
zakwas:
- ok. 200 g mąki żytniej razowej (typu 2000),
- 1 litr przygotowanej letniej wody,
- 2 ząbki czosnku,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- kilka liści laurowych,
- piętka razowego chleba (lub kromka),
- gaza,
- gumka recepturka,
- naczynie kamionkowe do kiszenia ogórków/słoik o pojemności większej niż 1,5l.
Przepis
Do dużego garnka wlewamy 1,5 litra wody. Surową kiełbasę nakłułam widelcem. Następnie wrzucamy ją razem z kawałkiem wędzonego boczku, obraną cebulą, kawałkiem selera (odkrajamy od połowy), 1 całą pietruszką, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Resztę warzyw kroimy na kostkę i wrzucamy w późniejszym etapie. Gotujemy ok. 15 min. Po tym czasie kiełbasę wyjmuję kroję ją na talarki i wrzucam do garnka z resztę pokrojonych na kostkę warzyw: ziemniaki, marchewką, pietruszką, resztą selera. Gdy zauważymy, że poziom wody obniżył się możemy dolać trochę więcej wody. Dodajemy domowy zakwas - 1 szklankę. Doprawiam do smaku: sól (ok. 1-1,5 łyżki, ale rozważnie, bo moja biała kiełbasa była bardzo słona), pieprz. Gotujemy kolejne 15 min. Mieszamy i sprawdzamy smak. Może się zdarzyć, że trzeba będzie dodać więcej zakwasu - zależy jaki Wam wyjdzie w smaku (mój zakwas z piątego dnia był tylko lekko intensywny, więc dolałam jeszcze z pół szklanki). Zakwas po przecedzeniu ma w sobie trochę mąki, więc nie musimy zagęszczać żurku. Jedynie na koniec dodajemy śmietanę. Odlewamy trochę zupy do kubeczka/miseczki dodajemy ok. 2-4 czubate łyżki śmietany. Dokładnie mieszamy i wlewamy ponownie do zupy. Jajka gotujemy na twardo (ok.10 min). Zupa jest najlepsza na drugi dzień, gdy smaki się połączą.
Zakwas:
Mąkę wsypujemy do słoika. Następnie zalewamy letnią przygotowaną wodą. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Czosnek obieramy, dodajemy do słoika razem z zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. Na wierzch zawiesiny wrzucamy razową piętkę chleba. Na koniec przykrywamy gazą, a następnie zakładamy gumkę recepturkę. Zostawiamy słoik w ciepłym miejscu na 4-6 dni. Mieszamy raz dziennie. Zakwas będzie gotowy, gdy zacznie być wyczuwalny jego lekko kwaśny zapach. Przelewamy go wówczas przez sitko/gazę zatrzymując na nim większość mąki i przypraw. Zakwas przechowujemy w lodówce w słoiku lub butelce.