Wielkanocny żurek na domowym zakwasie

Ana
Wielkanoc
01.04.2015 15:16
Wielkanocny żurek na domowym zakwasie

Składniki

- 1,5 l wody,

- 4-5 białe surowe kiełbasy (dobrej jakości),

- 100 g wędzonego boczku,

- ok.1 szklanka zakwasu (lub więcej),

- 2 korzenie pietruszki,

- 2 marchewki,

- połowa selera,

- 1-2 duże ziemniaki (można pominąć),

- 1 cebula,

- 2 liście laurowe,

- 4-6 ziarenek ziela angielskiego,

- 1-2 łyżka suszonego majeranku,

- sól,

- pieprz,

- 2-4 czubate łyżki śmietany 18%,

- jajka ugotowane na twardo (1 jajko na osobę).

zakwas:

- ok. 200 g mąki żytniej razowej (typu 2000),

- 1 litr przygotowanej letniej wody,

- 2 ząbki czosnku,

- kilka ziaren ziela angielskiego,

- kilka liści laurowych,

- piętka razowego chleba (lub kromka),

- gaza,

- gumka recepturka,

- naczynie kamionkowe do kiszenia ogórków/słoik o pojemności większej niż 1,5l.

Przepis

Do dużego garnka wlewamy 1,5 litra wody. Surową kiełbasę nakłułam widelcem. Następnie wrzucamy ją razem z kawałkiem wędzonego boczku, obraną cebulą, kawałkiem selera (odkrajamy od połowy), 1 całą pietruszką, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Resztę warzyw kroimy na kostkę i wrzucamy w późniejszym etapie. Gotujemy ok. 15 min. Po tym czasie kiełbasę wyjmuję kroję ją na talarki i wrzucam do garnka z resztę pokrojonych na kostkę warzyw: ziemniaki, marchewką, pietruszką, resztą selera. Gdy zauważymy, że poziom wody obniżył się możemy dolać trochę więcej wody. Dodajemy domowy zakwas - 1 szklankę. Doprawiam do smaku: sól (ok. 1-1,5 łyżki, ale rozważnie, bo moja biała kiełbasa była bardzo słona), pieprz. Gotujemy kolejne 15 min. Mieszamy i sprawdzamy smak. Może się zdarzyć, że trzeba będzie dodać więcej zakwasu - zależy jaki Wam wyjdzie w smaku (mój zakwas z piątego dnia był tylko lekko intensywny, więc dolałam jeszcze z pół szklanki). Zakwas po przecedzeniu ma w sobie trochę mąki, więc nie musimy zagęszczać żurku. Jedynie na koniec dodajemy śmietanę. Odlewamy trochę zupy do kubeczka/miseczki dodajemy ok. 2-4 czubate łyżki śmietany. Dokładnie mieszamy i wlewamy ponownie do zupy. Jajka gotujemy na twardo (ok.10 min). Zupa jest najlepsza na drugi dzień, gdy smaki się połączą.

Zakwas:

Mąkę wsypujemy do słoika. Następnie zalewamy letnią przygotowaną wodą. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Czosnek obieramy, dodajemy do słoika razem z zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. Na wierzch zawiesiny wrzucamy razową piętkę chleba. Na koniec przykrywamy gazą, a następnie zakładamy gumkę recepturkę. Zostawiamy słoik w ciepłym miejscu na 4-6 dni. Mieszamy raz dziennie. Zakwas będzie gotowy, gdy zacznie być wyczuwalny jego lekko kwaśny zapach. Przelewamy go wówczas przez sitko/gazę zatrzymując na nim większość mąki i przypraw. Zakwas przechowujemy w lodówce w słoiku lub butelce.