Składniki
na ok. 4-6 porcji
500 g białej kiełbasy
200 g wędzonego boczku
2 średnie marchewki
400 ml domowego zakwasu
1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
3 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
sól
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka majeranku
2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
1-2 ząbki czosnku
ok. 2 litry wody
do podania:
jaja ugotowane na twardo
świeże pieczywo
Przepis
Do garnka wkładam białą kiełbasę, boczek wędzony, liście laurowe oraz ziele angielskie, całość zalewam wodą i doprowadzam do zagotowania. Po tym czasie wyciągam mięso na talerz i pozostawiam do ostygnięcia.
Marchew kroję w cienkie plastry, ząbki czosnku nacinam na końcach w krzyż i lekko miażdżę nożem, warzywa dodaję do wywaru kontynuując gotowanie, aż marchewka będzie miękka.
W tym czasie kroję przestygnięte mięso, białą kiełbasę w talarki, a boczek w małe paski, również dodaję do garnka. Kolejno dodaję zakwas, doprowadzam do zagotowania.
Na koniec całość doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz roztartym w dłoniach majerankiem, dodaję śmietankę oraz chrzan, pozostawiam pod przykryciem na ok. 30 minut, aby smaki dobrze się przegryzły.
Żurek można także ugotować dzień wcześniej wieczorem, a na drugi dzień tylko podgrzać.
(Należy to robić na jak najmniejszym ogniu)
Żurek podaję z ugotowanymi na twardo jajkami pokrojonymi w ćwiartki oraz z kromką świeżego pieczywa.