Żurek domowy na tradycyjnym zakwasie

Ewelina
Wielkanoc
23.03.2015 16:49
Żurek domowy na tradycyjnym zakwasie

Składniki

na ok. 4-6 porcji

500 g białej kiełbasy

200 g wędzonego boczku

2 średnie marchewki

400 ml domowego zakwasu

1/2 szklanki śmietany kremówki 30%

3 liście laurowe

3 kulki ziela angielskiego

sól

świeżo mielony pieprz

1 łyżeczka majeranku

2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka

1-2 ząbki czosnku

ok. 2 litry wody

do podania:

jaja ugotowane na twardo

świeże pieczywo

Przepis

Do garnka wkładam białą kiełbasę, boczek wędzony, liście laurowe oraz ziele angielskie, całość zalewam wodą i doprowadzam do zagotowania. Po tym czasie wyciągam mięso na talerz i pozostawiam do ostygnięcia.

Marchew kroję w cienkie plastry, ząbki czosnku nacinam na końcach w krzyż i lekko miażdżę nożem, warzywa dodaję do wywaru kontynuując gotowanie, aż marchewka będzie miękka.

W tym czasie kroję przestygnięte mięso, białą kiełbasę w talarki, a boczek w małe paski, również dodaję do garnka. Kolejno dodaję zakwas, doprowadzam do zagotowania.

Na koniec całość doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz roztartym w dłoniach majerankiem, dodaję śmietankę oraz chrzan, pozostawiam pod przykryciem na ok. 30 minut, aby smaki dobrze się przegryzły.

Żurek można także ugotować dzień wcześniej wieczorem, a na drugi dzień tylko podgrzać.

(Należy to robić na jak najmniejszym ogniu)

Żurek podaję z ugotowanymi na twardo jajkami pokrojonymi w ćwiartki oraz z kromką świeżego pieczywa.