Składniki
500 ml ciepłej przegotowanej wody
5 - 6 łyżek mąki żurkowej typ 1850
2 ząbki czosnku
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren kolorowego pieprzu
kromka razowego chleba na zakwasie
Przepis
Ząbki czosnku delikatnie miażdżę nożem i nacinam na końcówkach w krzyż.
Do dużego słoika wsypuję mąkę i dolewam wodę, dokładnie mieszam, aby nie powstały grudki.
Następnie dodaję czosnek, wszystkie przyprawy oraz kromkę chleba razowego.
Słoik przykrywam czystą ściereczką lub gazą, odstawiam na 3 - 4 dni na blat kuchenny w ciepłe miejsce.
Codziennie mieszam zakwas i sprawdzam po zapachu czy ma odpowiedni kwaśny zapach, powinno to nastąpić po wspomnianych 3, 4 dniach.
Gotowy zakwas przelewam przez sito i od razu dodaję do żurku,
można go także zamknąć w słoiku i przechowywać w lodówce przez kilka dni.