Domowy zakwas na żurek

Ewelina
Wielkanoc
23.03.2015 16:44
Domowy zakwas na żurek

Składniki

500 ml ciepłej przegotowanej wody

5 - 6 łyżek mąki żurkowej typ 1850

2 ząbki czosnku

4 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

5 ziaren kolorowego pieprzu

kromka razowego chleba na zakwasie

Przepis

Ząbki czosnku delikatnie miażdżę nożem i nacinam na końcówkach w krzyż.

Do dużego słoika wsypuję mąkę i dolewam wodę, dokładnie mieszam, aby nie powstały grudki.

Następnie dodaję czosnek, wszystkie przyprawy oraz kromkę chleba razowego.

Słoik przykrywam czystą ściereczką lub gazą, odstawiam na 3 - 4 dni na blat kuchenny w ciepłe miejsce.

Codziennie mieszam zakwas i sprawdzam po zapachu czy ma odpowiedni kwaśny zapach, powinno to nastąpić po wspomnianych 3, 4 dniach.

Gotowy zakwas przelewam przez sito i od razu dodaję do żurku,

można go także zamknąć w słoiku i przechowywać w lodówce przez kilka dni.