Po tym czasie obniżamy temperaturę do 160 st C i pieczemy kolejne 15 minut, po tym czasie całkowicie wyłączamy temperaturę i pozostawiamy na kolejne 15 minut. Składniki : 140 g śmietankowego serka kanapkowego 110 g czekolady mlecznej/deserowej 3 całej jaja (L) szczypta soli 80 g czekolady ciemnej gorzkiej 2 łyżeczki żelatyny 10 g cukru waniliowego posypka karmelowa od Delecty Wykonanie : 5. Gdy ciasto jest wystudzone wywracamy je na paterę do góry nogami tak by węższa część była na górze a szersza na dole. do blachy wlewamy wrzątek, na środku ustawiamy naczynie z masą serowo-czekoladową i pieczemy przez 15 minut w kąpieli wodnej. 6. W kąpieli wodnej rozpuszczamy ciemną czekoladę, gdy będzie już płynna dodajemy cukier waniliowy i rozrobioną w łyżce wody żelatynę . 2. Po wystudzeniu czekolady dodajemy serek starannie mieszając i pojedynczo dodajemy żółtka za każdym razem mieszając do połączenia. Sernik pieczony jest w trzech etapach i tak naprawdę jeśli chcemy uzyskać pożądaną konsystencję lekkiej pianki to należy ściśle trzymać się przepisu. W zasadzie podobnie jak poprzednim razem (przepis tutaj ) przygotowany został na kanapkowym serku śmietankowym typu Filadelfia. Pianę natychmiast w trzech partiach dodajemy do masy czekoladowej mieszając bardzo delikatnie by piana nam nie opadła 4. Jest to również przepis bezglutenowy więc osoby z wszelkimi nietolerancjami pokarmowymi swobodnie będą mogły rozkoszować się tym wypiekiem. Po wymieszaniu składników wyjmujemy białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy na bardzo sztywną pianę. Wykładamy zarówno dno jak i boki tak by papier wystawał na 10 cm ponad krawędź. Białka w misie umieszczamy w lodówce by się schłodziły.