Sałatka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym

Iza
Sałatki
16.06.2016 22:32
Sałatka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

Składniki:

2 garści posiekanej kapusty pekińskiej

1 – 2 kiszone ogórki

½ jabłka

½ czerwonej papryki

ok. 5 cm kawałek białej części pora

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sos:

1 łyżka majonezu

1 łyżka jogurtu naturalnego

1 – 2 ząbki czosnku

½ łyżki soku z cytryny

szczypta soli

szczypta świeżo mielonego pieprzu

szczypta cukru

Przepis

Przygotować sos mieszając majonez, jogurt, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i sok z cytryny. Sos czosnkowy doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem i jeśli to konieczne szczyptą cukru.

Jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pora pokroić w półplasterki, ogórka w plasterki, a paprykę w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać.

W słoiku układać kolejno: sos, część papryki, kiszonego ogórka, jabłko, pora, pozostałą paprykę, posiekana kapustę pekińską i na wierzchu natkę pietruszki.