- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
Składniki:
2 garści posiekanej kapusty pekińskiej
1 – 2 kiszone ogórki
½ jabłka
½ czerwonej papryki
ok. 5 cm kawałek białej części pora
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sos:
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 – 2 ząbki czosnku
½ łyżki soku z cytryny
szczypta soli
szczypta świeżo mielonego pieprzu
szczypta cukru
Przepis
Przygotować sos mieszając majonez, jogurt, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i sok z cytryny. Sos czosnkowy doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem i jeśli to konieczne szczyptą cukru.
Jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pora pokroić w półplasterki, ogórka w plasterki, a paprykę w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać.
W słoiku układać kolejno: sos, część papryki, kiszonego ogórka, jabłko, pora, pozostałą paprykę, posiekana kapustę pekińską i na wierzchu natkę pietruszki.