Chlebki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Ilość: 6 sztuk Składniki: - 1 i 1/3 szklanki mąki - 10 g drożdży - 1/2 łyżeczki cukru - 1/3 szklanki letniej wody - 2 łyżki letniego mleka - 1 łyżeczka oleju - 1/2 łyżeczki soli - kolorowy pieprz ziarnisty Przygotowanie: Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy wodę, mleko, olej, sól i mieszamy. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut. Ponownie przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia. Na wyrośniętych chlebkach nacinamy tępą stroną noża krzyżyki (prawie do samego spodu) i w rowki wciskamy ziarenka pieprzu.