Pieczeń rzymska z jajkiem

Wiesław
Wielkanoc
10.04.2017 16:36
Pieczeń rzymska z jajkiem

1 kg mięsa mielonego wieprzowego np. łopatka, karkówka 4 ugotowane jajka na twardo 2 surowe jajka 1 bułka 1 cebula drobno posiekana i podsmażona 2 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka mielona, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy do niej połowę masy mięsnej, pośrodku robimy rowek i układamy ugotowane wcześniej jajka jedno za drugim (odkrawamy końcówki jajek, aby się stykały).Tak ułożone jajka przykrywamy pozostałą częścią masy mięsnej. Górę pieczeni posypujemy mieloną papryką, wciskamy w nią kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego oraz kładziemy liść laurowy. Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni .

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obzarciuch.pl/2014/04/pieczen-rzymska-z-jajkiem.html