Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Wiesław
Desery
25.06.2017 15:16
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Mięciutkie i puszyste drożdżówki ze słonecznymi truskawkami i ziarenkami około 3 i 1/2 szklanki mąki 40 g drożdży 7 łyżek cukru szklanka letniego mleka 50 g masła 1 jajko 3 żółtka cukier waniliowy 25 g masła cukier waniliowy 3 łyżeczki płatków owsianych 2 łyżeczka ziaren siemienia lnianego 2 łyżeczki ziaren słonecznika 2 łyżeczki płatków migdałów 2 łyżeczki wiórek kokosowych truskawki białka jajka do smarowania Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru, dolewamy mleko, wsypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem waniliowym, wsypujemy płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik, płatki migdałowe i wiórka kokosowe oraz mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Odstawiamy w misce przykrytej ścierką do wyrośnięcia na około 40 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. Drożdżówki pieczemy około 20 minut do ładnego zarumienienia. Jajko i żółtka ucieramy z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. W każdym kółku na środku robimy mocne wgłębienie np.: kieliszkiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obzarciuch.pl/2015/06/drozdzowki-z-truskawkami-i-kruszonka-z.html