Żurek po staropolsku to tradycyjne danie świąteczne, podawane na śniadanie lub obiad wielkanocny 2,5 l wody 0,5 l zakwasu 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 20 dag wędzonego boczku lub wędzona kość ze schabu 3 pęta białej kiełbasy 4 ząbki czosnku 1 mały korzeń chrzanu przyprawy: ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, pieprz mielony, liść laurowy, majeranek, sól ugotowane jajka Boczek wraz z marchewką, pietruszką, selerem oraz przyprawami (poza pieprzem mielonym i majerankiem) gotujemy w wodzie do miękkości. Dodajemy białą kiełbasę i gotujemy na bardzo małym ogniu około 15 minut po czym ją wyjmujemy. Żurek podajemy na gorąco z ugotowanymi i pokrojonymi jajkami oraz białą kiełbasą. Natomiast do wywaru wlewamy zakwas, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek i świeżo starty chrzan.