Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana

Malgorzata

Obiad

03.04.2017 9:36

Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana

Składniki na marynatę: 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki oliwy z oliwek 4 x 200 g kawałków karkówki jagnięcej sól i pieprz Składniki na gulasz z bakłażana: 2 duże bakłażany, z przyciętymi końcami i pokrojone na 1,5 cm plastry 2 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki wędzonej papryki 1 małe czerwone chilli, bez pestek i drobno posiekane 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki oliwy z oliwek 4 duże pomidory, z grubsza posiekane 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru brązowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka czerwonego octu winnego zmielony czarny pieprz do smaku listki kolendry do podania Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj paprykę, kmin, czosnek i oliwę z oliwą, obtocz w marynacie kawałki jagnięciny, przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny (spokojnie można też zostawić na noc). Ingredients for the marinade: 1 teaspoon paprika 1/2 teaspoon cumin 2 garlic cloves, crushed 2 tablespoons olive oil 4 x 200 g lamb backstraps salt and pepper Infredients for the eggplant stew: 2 large eggplant, trimmed and cut into 1,5 cm slices 2 tablespoons olive oil 3 garlic cloves, crushed 3 tablespoons chopped parsley 3 tablespoons chopped coriander 2 tablespoons paprika 1 small red chilli, seeded and finely chopped 1/2 teaspoon ground cumin 2 tablespoons olive oil 4 large tomatoes, roughly chopped 1 teaspoon sea salt 1 tablespoon brown sugar 2 tablespoons lemon juice 1 tablespoon red wine vinegar ground black pepper coriander sprigs for serving Preparation: Mix the paprika, cumin, garlic and olive oil in a bowl then coat lamb with the marinade. W celu przygotowania jagnięciny dopraw ją porządnie solą i pieprzem, rozgrzej dużą patelnie na dużym ogniem z odrobiną oleju i obsmaż ją przez 3-4 minuty z każdej strony (pod koniec smażenia dodaję trochę masła i polewam mięso w trakcie smażenia). Pokrój jagnięcinę na 2 cm kawałki i podawaj na gulaszu z bakłażana, posypaną kolendrą. Smacznego! Polecam też z tej książki inny rewelacyjny i bardzo wiosenny przepis na lekki makaron z kurczakiem i młodą fasolką szparagową– niebo w gębie. Rozpływająca się w ustach marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana i pomidorów na pewno zachwyci każdego! Dziś przedstawiam absolutnie przepyszny pomysł na obiad jednego z moich ulubionych autorów Billa Grangera z jego książki Simple honest food. Rozłóż bakłażana na 2 blaszkach do pieczenia i wysmaruj oliwą każdy plaster z obu stron. Gotuj przez 10 minut po czym dodaj bakłażana z miski i gotuj przez kolejne 5 minut. Scroll down for recipe in English Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana (4 porcje) Danie to jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, najpierw marynujemy karkówkę jagnięcą, a później obsmażamy tak by była rumiana na zewnątrz, ale lekko różowa i bardzo soczysta w środku. Byłam absolutnie zachwycona efektem, przy minimum wysiłku i podałam to danie z równie łatwym puree z kalafiora. Piecz przez 30 minut odwracając je w połowie pieczenia, po czym wyjmij z piekarnika.