Zielone warzywa duszone w sosie maślanym

Malgorzata
Sałatki
28.04.2017 9:24
Zielone warzywa duszone w sosie maślanym

Scroll down for recipe in English Zielone warzywa duszone w sosie maślanym (6-8 porcji) Składniki: 100 g masła 2 szalotki (lub 1 cebula), pokrojone w cienkie plasterki 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i przekrojone na pół 200 g zielonego groszku (może być mrożony) 2 pęczki zielonych szparagów, przyciętych i pokrojonych wzdłuż na 3 części 400 ml gorącego bulionu warzywnego sól i pieprz Przygotowanie: English version Butter braised green vegetables (6-8 servings) Ingredients: 100 g butter 2 shallots, finely sliced 200 g green beans, trimmed and cut in half 200 g peas (can be frozen) 2 bunches green asparagus, trimmed and cut into three 400 ml hot vegetable stock salt and pepper Preparation: Melt the butter in a large pan, add the shallots and cook gently for 4-5 minutes, stirring occasionaly, until softened. W końcu pojawiły się w sklepach w dobrej cenie moje ukochane szparagi, trzeba więc je wykorzystać, a sezon na nie niestety jest dosyć krótki. Przeglądając ostatnio książkę Gordona Ramsay’a World Kitchen natknęłam się na przepis na wiosenne warzywa duszone w sosie maślanym i stwierdziłam, że go wypróbuję. Rozgrzej masło w dużej i głębokiej patelni, wrzuć szalotki i smaż na średnim ogniu przez 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną. Następnie wrzuć szparagi wraz z groszkiem, zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez 3 minuty lub do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie, ale wciąż jędrne. polecam też mój przepis na szparagi z czosnkiem i parmezanem, też szybkie, łatwe i pyszne. Tip in the asparagus and peas, pour over hot stock, cover and simmer for 3 minutes, or until vegetables are just tender. Season to taste with salt and pepper and serve with buttery juices spooned over.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://karmelowy.pl/zielone-warzywa-duszone-w-sosie-maslanym-butter-braised-green-vegetables/