Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, smażyć przez kilka minut ciągle mieszając, kiedy cebula przyrumieni się dodać pieczarki, pieczarki smażymy przez 5 minut ciągle mieszając, następnie dodajemy starte warzywa, pokrojonego selera i majeranek, całość smażymy do chwili odparowania całego płynu, zdjąć z ognia, odstawić na chwilę do przestygnięcia. Składniki x1 x1,5 x2 x3 150 g pieczarek 5 łyżek oleju kokosowego 75 g cebuli 110 g selera naciowego 50 g korzenia pietruszki 130 g marchewki 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 120 g ugotowanej cieciorki 60 g prażonych orzechów włoskich 3 łyżki sosu sojowego Po upieczeniu wyjmujemy pasztet z piekarnika i studzimy, wystudzony pasztet przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc, pasztet przez noc stężeje. Pasztet najlepiej smakuje z domową musztardą lub chrzanem na kromce pysznego domowego chleba na przykład chleba z garnka. Keksówkę o wymiarach 20 x 10 cm wysmarować masłem lub innym tłuszczem, można wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika, pasztet pieczemy przez 40-45 minut. Kolejny pasztet wegetariański na bazie kaszy jaglanej, która jest rewelacyjną podstawą do różnego rodzaju potraw wegetariańskich. Ugotowaną kaszę jaglaną włożyć do dużej miski, dodać przestudzone warzywa, cieciorkę i połowę orzechów, blenderem ręcznym zmiksować na gładką masę. Pieczarki umyć, posiekać na plasterki, to samo zrobić z cebulą. Pasztet po upieczeniu powinien spędzić noc w lodówce, przez ten czas stężeje i będzie idealny do krojenia.