Składniki: - ser ricotta 250 g - czekolada mleczna 100 g (1 tabliczka) - mąka pszenna 1400 g - drożdże świeże 70 g - woda 720 ml - sól 1 łyżeczka - cukier 2 łyżeczki + 200 g + 70 g - olej 4 łyżki - jajko 2 szt. - jabłka 3 duże sztuki - Do dużej miski (w moim przypadku misy robota kuchennego) przesiewam mąkę. Przykrywam ścierką lub folią spożywczą i odstawiam na ok. 10 min. - Do dużej miski z mąką dodaję 1 łyżeczkę soli, 200 g cukru, 640 ml ciepłej wody oraz lekko wyrośnięte drożdże i całość wyrabiam na gładkie ciasto. - Porady: - Przy rozpuszczaniu czekolady w kuchence mikrofalowej, dobrze jest ją wstawiać na około 10 sekund a następnie przemieszać ją aby czekolada równomiernie się rozpuszczała i nie zrobiła się twarda. Następnie dodaję do drożdży 80 ml ciepłej (nie gorącej!) wody oraz 2 łyżki mąki odebrane z dużej miski i mieszam dokładnie tak żeby nie było grudek (najlepiej robić to trzepaczką do jajek). - Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 2 cm, wykrajam kółka (kubkiem o średnicy ok. 8 cm) a następnie delikatnie je rozciągam aby koło się powiększyło. Następnie dodaję 70 g cukru oraz 250 g sera risotta i jeszcze raz wszystko dokładnie miksuję aż będzie ładna, gładka konsystencja. Drożdże rozkruszam do małej miseczki, zasypuję je 2 łyżeczkami cukru i mieszam do momentu aż drożdże będą w postaci płynnej. Jabłka kroje na małe kawałki (wcześniej obieram je ze skórki i wydrążam gniazda nasienne) i miksuję przy pomocy blendera na mus.