Składniki: mięso wieprzowe 4 plastry, ogórek konserwowy 2 szt, szynka 4 plastry, mąka 4 łyżki, musztarda Dijon lub angielska 2 łyżeczki, śmietanka 30% 5 łyżek, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 5 ziaren, majeranek szczypta, sól i pieprz, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie rozbijamy na cienkie płaty. Każdy rozbity plaster mięsa oprószamy z obu stron solą i pieprzem, następnie smarujemy z jednej strony musztardą, kładziemy plaster szynki oraz dwa kawałki przekrojonego wzdłuż ogórka. Pozostałą mąkę mieszamy z 5 łyżkami zimnej wody, wlewamy do niej chochelkę gorącego sosu, mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka. Tym razem zrazy wieprzowe, zawijane z szynką oraz ogórkiem konserwowym, podane w sosie własnym z dodatkiem słodkiej śmietanki. Gdy zrazy będą gotowe to wyciągamy je z powstałego sosu i dodajemy do niego majeranek, sól i pieprz do smaku. Następnie kładziemy roladki i smażymy z każdej ze stron.