Pampuchy. Kluski na parze

Jolanta

Obiad

30.03.2017 8:43

Pampuchy. Kluski na parze

Kluski na parze podaje się na ciepło: na słodko (z dżemem lub owocami) albo na słonona z sosami. Składniki na pampuchy, kluski na parze: 2,5 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do zaczynu 25 g drożdży 1/2 szklanki letniego mleka 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Z drożdży, mleka, cukru i 3 łyżek mąki zrobić zaczyn. Kluski na parze czy też buchty, pampuchy, parowce, parowańce, wszystkie te nazwy dotyczą w kuchni polskiej drożdżowych bułek ugotowanych na parze. W Wiekopolsce mówi się na te kluski – kluchy na łachu, ale w naszym domu mówiło się pampuchy! Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulkę i pieczarki, szklimy, doprawiamy solą i pieprzem, podlewamy ok. 100 ml wody, gdy woda odparuje wlewamy śmietankę i znów dusimy pieczarki, gdy śmietanka zgęstnieje błyskawiczny sos pieczarkowy jest gotowy, Wyrośnięte bułki układać na nakładce do gotowania na parze, parować pod przykryciem około 10-12 minut. Zrobić wałek i odcinać po kawałku ciasta, z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę, układać je na desce posypanej mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Ugotowana na parze kluska ma kształt kulisty, jest płaska od spodu, wypukła z góry.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/pierogi-i-kluski/pampuchy-kluski-na-parze/