Sernik grecki, bez twarogu, puszysty jak pianka

Weronika

Ciasta

04.10.2016 16:16

Sernik grecki, bez twarogu, puszysty jak pianka

Składniki: MASA JOGURTOWA jogurt naturalny typ grecki 1 kg (u mnie Mlekovita) cukier 1 szklanka cukier waniliowy 1 op. (16 g) 5 jajek + 3 białka szczypta soli 2 budynie w proszku (u mnie śmietankowe) CIASTO mąka pszenna 2 szklanki (lepiej krupczatka) cukier 0,5 szklanki żółtka 3 szt. kostka masła (200 g) Zaczynam od zrobienia ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do ok 200 stopni na ok 10-15 minut żeby ciasto delikatnie zmieniło kolor. Zrobienie np. ciasta na pizze najmuje niecałe 5 minut a ciasto jest idealnie wyrobione, ubicie śmietany czy białek zajmuje chwilę. Teraz na podpieczone ciasto wylewam masę jogurtową i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piekę 50-60 minut to wszystko zależy od piekarnika. Do misy wsypuję mąkę, miękkie masło, 3 żółtka, cukier i wyrabiam ciasto aż wszystkie składniki się dobrze połączą. W drugiej misce ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę a następnie dodaję stopniowo! cukier cały czas ubijając. Sernik tradycyjny to nie jest moje ulubione ciasto, ale to ciasto mogłabym jeść bez końca. Następnie wyrobione ciasto wykładam na blachę i na całej powierzchni robię dziurki widelcem. W przygotowaniu bardzo proste ciasto i szybkie zwłaszcza jak korzysta się z robota kuchennego.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniaviki.blogspot.com/2016/10/sernik-grecki-bez-twarogu-puszysty-jak.html