Ciasto karmelowe z gruszką

Krzysztof
Przepisy
05.03.2014 20:54
Ciasto karmelowe z gruszką

Przepis

Składniki

Ciasto

3 jajka

1 szczypta soli

90g cukru

2 łyżki konfitury jabłkowej, morelowej lub pomarańczowej

75g mąki tortowej

45g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Gruszki

3 gruszki

2 łyżki soku z cytryny

1 szklanka białego wina

1 cukier waniliowy

1 laska cynamonu (lub ½ łyżeczki mielonego)

Krem

80g cukru

400ml mleka

1 laska wanilii

2 żółtka

25g mąki ziemniaczanej

Sposób Przygotowania

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180oC, tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy mąką i zabieramy się za biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z 4 łyżkami zimnej wody i szczyptą soli. Następnie stopniowo, ciągle ubijając dodajemy cukier i konfiturę.

Krok 2

Przełączamy mikser na najniższe obroty, dodajemy po 1 żółtku i jeszcze chwileczkę miksujemy. Dosypujemy mąki i proszek i wyłączonymi trzepaczkami miksera delikatnie łączymy całość. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy około 35 minut.

Krok 3

W czasie gdy biszkopt się piecze gruszki obieramy, wydrążamy z pestek i kroimy w cienkie słupki (jeszcze cieńsze jak ósemki). W garnuszku zagotowujemy sok z cytryny, wino, cukier waniliowy i cynamon, wrzucamy nasze gruszki, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy 5 minut. Teraz płomień wyłączamy i nic nie ruszając zostawiamy by wróciły do temperatury pokojowej.

Krok 4

Gdy ciasto się upiecze zostawiamy je jeszcze przez chwilę w tortownicy, po czym wyjmujemy, kładziemy na paterze do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. I robimy krem.

Krok 5

W rondelku rozpuszczamy i rumienimy cukier na karmel. Nie spuszczamy go z oka i ciągle mieszamy, po czym wlewamy 1/3 szklanki wody. Uniesie się chmura pary, karmel stwardnieje, ale nie przestawajcie mieszać, a wróci do właściwej postaci. Z 400ml mleka odlewamy 5 łyżek i odstawiamy je na bok. Resztę wlewamy stopniowo do karmelu.

Krok 6

Z laski wanilii wyskrobujemy dokładnie nasionka, po czym je i całą laskę wrzucamy do gotującego się mleka z karmelem. Do tych 5 łyżek mleka, które odlaliśmy wcześniej dodajemy mąkę ziemniaczaną i żółta, mieszamy na gładko, rondelek z karmelem zdejmujemy z ognia i ciągle mieszając wlewamy masę z żółtkami.

Krok 7

Jeszcze raz krótko zagotowujemy, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy, mieszając od czasu do czasu. Zimny biszkopt przekrajamy na pół, obie części nasączamy winem, w którym gotowały się gruszki.

Krok 8

Na dolnym blacie rozsmarowujemy ostudzony i zgęstniały krem karmelowy, układamy część odsączonych gruszek, przykrywamy to górą biszkoptu, jeszcze raz smarujemy kremem i obkładamy resztą owoców. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki by stężało.