Przepis
Składniki
Ciasto
3 jajka
1 szczypta soli
90g cukru
2 łyżki konfitury jabłkowej, morelowej lub pomarańczowej
75g mąki tortowej
45g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Gruszki
3 gruszki
2 łyżki soku z cytryny
1 szklanka białego wina
1 cukier waniliowy
1 laska cynamonu (lub ½ łyżeczki mielonego)
Krem
80g cukru
400ml mleka
1 laska wanilii
2 żółtka
25g mąki ziemniaczanej
Sposób Przygotowania
Krok 1
Piekarnik nagrzewamy do 180oC, tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy mąką i zabieramy się za biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z 4 łyżkami zimnej wody i szczyptą soli. Następnie stopniowo, ciągle ubijając dodajemy cukier i konfiturę.
Krok 2
Przełączamy mikser na najniższe obroty, dodajemy po 1 żółtku i jeszcze chwileczkę miksujemy. Dosypujemy mąki i proszek i wyłączonymi trzepaczkami miksera delikatnie łączymy całość. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy około 35 minut.
Krok 3
W czasie gdy biszkopt się piecze gruszki obieramy, wydrążamy z pestek i kroimy w cienkie słupki (jeszcze cieńsze jak ósemki). W garnuszku zagotowujemy sok z cytryny, wino, cukier waniliowy i cynamon, wrzucamy nasze gruszki, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy 5 minut. Teraz płomień wyłączamy i nic nie ruszając zostawiamy by wróciły do temperatury pokojowej.
Krok 4
Gdy ciasto się upiecze zostawiamy je jeszcze przez chwilę w tortownicy, po czym wyjmujemy, kładziemy na paterze do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. I robimy krem.
Krok 5
W rondelku rozpuszczamy i rumienimy cukier na karmel. Nie spuszczamy go z oka i ciągle mieszamy, po czym wlewamy 1/3 szklanki wody. Uniesie się chmura pary, karmel stwardnieje, ale nie przestawajcie mieszać, a wróci do właściwej postaci. Z 400ml mleka odlewamy 5 łyżek i odstawiamy je na bok. Resztę wlewamy stopniowo do karmelu.
Krok 6
Z laski wanilii wyskrobujemy dokładnie nasionka, po czym je i całą laskę wrzucamy do gotującego się mleka z karmelem. Do tych 5 łyżek mleka, które odlaliśmy wcześniej dodajemy mąkę ziemniaczaną i żółta, mieszamy na gładko, rondelek z karmelem zdejmujemy z ognia i ciągle mieszając wlewamy masę z żółtkami.
Krok 7
Jeszcze raz krótko zagotowujemy, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy, mieszając od czasu do czasu. Zimny biszkopt przekrajamy na pół, obie części nasączamy winem, w którym gotowały się gruszki.
Krok 8
Na dolnym blacie rozsmarowujemy ostudzony i zgęstniały krem karmelowy, układamy część odsączonych gruszek, przykrywamy to górą biszkoptu, jeszcze raz smarujemy kremem i obkładamy resztą owoców. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki by stężało.