Razowe ravioli ze szpinakiem i serem pleśniowym

kardamonovy
Obiad
23.01.2016 13:27
Razowe ravioli ze szpinakiem i serem pleśniowym

Składniki

100 g mąki pszennej poznańskiej

50 g mąki razowej

2 jajka

250 g świeżego szpinaku

100 g sera pleśniowego

ser bursztyn

natka pietruszki

gałka muszkatołowa

1 łyżka masła

olej rzepakowy

sól

pieprz

Przepis

Z mąki pszennej, razowej i jajek robimy ciasto, jeżeli jest potrzeba, można dodać odrobinę wody. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż stanie się gładkie i sprężyste. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na godzinę. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy umyty szpinak. Smażymy go tak długo aż wyparuje z niego cała woda. Szpinak odstawiamy do ostygnięcia. Ser pleśniowy kroimy w mniejszą kostkę i dorzucamy do szpinaku. Doprawiamy gałką muszkatołową, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli. Ciasto na ravioli bardzo cienko rozwałkowujemy, wycinamy z niego kółka (ja użyłam kieliszka do szampana). Na jedno z takich kółek nakładamy farsz, przykrywamy drugim kółkiem i dokładnie sklejamy. Brzegi przed sklejeniem można skropić wodą, wtedy mamy pewność, że ravioli się nie rozpadną podczas gotowania. Do gotującej wody wrzucamy pierożki, gotujemy około minuty od momentu aż wypłyną na powierzchnię. Przekładamy na talerze, polewamy niewielką ilością stopionego masła, posypujemy serem bursztyn i natką pietruszki.