Składniki: 5 średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych w bardzo cienkie plasterki 1 łyżka masła 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 1/2 szklanki śmietanki 36% 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 150 g sera mozzarella, cheddara, lub innego ulubionego startego na tarce 2 łyżki startego parmezanu sól i pieprz Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C. English version Potato, cheese and mushroom gratin (6 servings) Ingredients: 5 medium potatoes, peeled and sliced thinly 1 tablespoon of butter 250 g button mushrooms, sliced 1 1/2 cups heavy cream 1 teaspoon thyme leaves 2 garlic cloves, minced 150 g cheese (mozzarella, cheddar or other), grated 2 tablespoons parmesan cheese, grated salt and pepper Preparation: Preheat oven to 200 oC and grease medium baking dish. Na dno przygotowanego naczynia do zapiekania wyłóż w równej warstwie 1/3 ziemniaków, na nie wyłóż 1/3 pieczarek i następnie 1/3 mozzarelli lub innego sera. Przykryj zapiekankę folią aluminiową (matową stroną do góry) pozostawiając lufcik z brzegu na ujście pary i zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 45 minut, na ostatnie 10 minut zdejmij folię żeby ser się zarumienił. W średniej patelni rozgrzej masło, włóż pieczarki i podsmaż przez 5-6 minut, aż odparuje z nich wilgoć. Cieniutkie plasterki ziemniaków przełożone serem i grzybami, zapieczone w śmietance pod kolejną warstwą sera z pewnością zachwycą wszystkich biesiadników. In a medium pan, add butter and mushrooms and heat on medium for 5-6 minutes, then remove from heat and set aside. Zapraszam także do zapoznania się z moimi innymi pomysłami na kreatywne wykorzystanie ziemniaków, nie tylko jako klasyczne puree! W małym rondelku podgrzej na małym ogniu śmietankę, tymianek i czosnek (nie doprowadź do wrzenia) i przelej ją do ziemniaków. Add 1/3 of the mushrooms and cover with 1/3 of cheese, and repeat process two more times, finishing with mushrooms and cheese. Wyjmij z piekarnika, odstaw na 5 minut i podawaj.