Składniki: 500 g boczniaków, małe w całości, duże przekrojone na pół 150 ml śmietanki 36% 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 1/3 pora, pokrojonego w plasterki posiekana natka pietruszki sól i pieprz olej do smażenia Przygotowanie: W dużej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju, dodaj cebulę i pora i podsmaż do zeszklenia. English version Creamed oyster mushrooms (4 servings) Ingredients: 500 g of oyster mushrooms, large cut in half 150 ml of double cream 1 large onion, diced 1/3 of leek, sliced chopped parsley salt and pepper oil for frying Preparation: Heat 1-2 tablespoons of oil in a large frying pan, add the onion and leek and cook until translucent. Tym razem duszone w śmietanie dzięki czemu są absolutnie przepyszne i rozpływają się wręcz w ustach. Jeżeli tak jak ja uwielbiasz boczniaki, polecam także te w panierce lub po kaszubsku, wszystkie przepyszne. Add mushrooms and 1/3 cup of water, cover and cook for 10 minutes, season with salt and pepper. Dodaj grzyby, wlej 1/3 szklanki wody, przykryj i podgrzewaj przez 10 minut, dopraw solą i pieprzem.