Ciasto ze śmietanową pianką, truskawkami i galaretką

Pati
Ciasta
28.03.2017 10:45
Ciasto ze śmietanową pianką, truskawkami i galaretką

Będzie tak samo pyszny 😉 Ciasto ze śmietankową pianką, truskawkami i galaretką Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego Śmietankowa pianka: 380 ml śmietanki kremówki 36% 1 galaretka brzoskwiniowa (lub truskawkowa) łyżeczka żelatyny około 500 g świeżych truskawek Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Kiedy jest jeszcze gorący, rzucamy nim raz lub dwa razy z wysokości około 50 cm na płaską powierzchnię, żeby nam nie opadł. Dodatkowo: Galaretka brzoskwiniowa (lub truskawkowa) rozpuszczona w 250 ml gorącej wody Biszkopt pieczemy według tradycyjnego przepisu (znajdziecie go klikając tutaj). Biszkopt z 3 jajek powinien być gotowy po około 20 – 25 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Taką piankę (lekko tężejącą) wykładamy na wystudzony biszkopt (pozostawiony w tortownicy) i czekamy aż stężeje. Ten placek jest efektem przypadku 🙂 Powstał ponieważ w lodówce znalazłam resztkę śmietanki kremówki i truskawki. Jeśli nie macie czasu, żeby upiec biszkopt, śmiało możecie użyć kupionych, małych biszkopcików lub herbatników i nimi wyłożyć tortownicę. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Nie jest także przesadnie słodkie, ponieważ do śmietany dodajemy tylko galaretkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/desery/ciasta/ciasto-ze-smietankowa-pianka-truskawkami-i-galaretka/