Tarta z porów i ziemniaków

kardamonovy
Obiad
28.03.2017 10:37
Tarta z porów i ziemniaków

Składniki: ciasto: 100 g masła 200 g mąki tortowej 1 jajko szczypta soli pół łyżeczki suszonego tymianku farsz: 2 duże pory (tylko biała część) 3 średnie ziemniaki 4 jajka szklanka śmietany 18% (z kartonika) garść żółtego sera 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej łyżka masła sól pieprz Z zimnego masła, mąki, jajka, soli i tymianku wyrabiamy ciasto, wkładamy je do lodówki na 45 minut. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach, następnie ściągamy folię i rumienimy około 10 minut. Coś czuje w kościach, że będzie dobra i będą się nią zajadały także moje polskie jamochłony. Umyte i obrane pory i ziemniaki kroimy w talarki, smażymy na maśle do zrumienienia. Ciasto wyciągamy z piekarnika, nakładamy na nie warzywa i zalewamy zawartością miski. Tym razem miałam ochotę ugotować coś w miarę popularnego i z popularnych produktów. W międzyczasie składniki farszu (oprócz warzyw) mieszamy w misce, odstawiamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/tarta-z-porow-i-ziemniakow/