Koszyczki z ciasto filo z wieprzowiną

Pati
Przekąski
15.12.2016 13:34
Koszyczki z ciasto filo z wieprzowiną

Zniknęły tak szybko, że w sumie udało mi się dorwać tylko dwa 😀 Koszyczki z ciasta filo z wieprzowiną Składniki: 400 g szynki wieprzowej opakowanie ciasta filo 2 małe papryki (żółta i czerwona) 5 średnich pieczarek łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka papryki ostrej łyżeczka czosnku granulowanego kostka masła dwie garści świeżej rukoli 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek pieprz sól Szynkę kroimy na krótkie i cienkie paseczki. Ciasto filo to jedno z ciast, z którymi nie warto męczyć się w domu. Czekamy aż mięso się zarumieni, zalewamy je niewielką ilością wody, przykrywamy i dusimy, co jakiś czas dolewając odrobinę wody i mieszając, przez około 30 minut. Pieczemy w 180°C około 15 minut, aż ciasto zarumieni się i będzie chrupiące. Najlepiej zajmować się każdym pojedynczym płatem ciasto osobno, resztę zostawić w opakowaniu, bo lubi ono szybko wysychać. Okazało się, że jest to strzał w dziesiątkę, bo koszyczki były naprawdę przepyszne. Dodatkowo bardzo ładnie prezentuje się w formie koszyczków, które można wypełnić dowolnym farszem. Mój farsz powstał przypadkowo z tego co akurat było w lodówce. Każdy płat dzielimy na pół, dokładnie smarujemy roztopionym masłem, składamy dwa razy i wykładamy do wysmarowanej wcześniej masłem formy na muffinki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://patigotuje.pl/dania-glowne/wieprzowina/koszyczki-z-ciasta-filo-z-wieprzowina/