3.5.3226 Baked beans 5-6 servings 400 g of dry cannellini beans (or 2 cans) 200 g of smoked bacon about 200 g of pork sausage 1 big onion 3 cloves of garlic 1 can of diced and peeled tomatoes 2-3 tablespoons of tomato paste 2 bay leaves 3 balls of allspice 2,5 tablespoons of dried marjoram salt and pepper to taste Put the beans in a saucepan and cool with cold water. Drukuj Fasolka po bretońsku - prosty przepis 5-6 porcji Składniki 400 g suchej fasoli Piękny Jaś (lub 2 puszki) 200 g wędzonego boczku ok. 200 g kiełbasy wieprzowej 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 2,5 łyżki suszonego majeranku sól i pieprz do smaku Przygotowanie Wsyp fasolę do garnka i zalej zimną wodą. After 2-3 times add sausage and finely chopped garlic. Add sausage, onion,bacon and garlic to a pan of cooked beans or canned beans. Fasolka po bretońsku to pożywne i rozgrzewające danie dobre nie tylko zimą, ale także w chłodne wiosenne lub jesienne dni, gdy buro i deszczowo za oknem. Przepis na fasolkę po bretońsku zrobiłoby się szybko, gdyby nie konieczność gotowania fasoli – gotuje się długo. Jednak dla chcącego nic trudnego – wystarczy nie dodawać boczku i już będzie lżej, choć to nie będzie prawdziwa fasolka po bretońsku ;) Podsmażaj ciągle mieszając 2-3 i wrzuć na patelnię pokrojoną w kostkę kiełbasę i drobno posiekany czosnek. W przypadku fasoli z puszki tylko ją zagotuj z zalewą. W czasie gotowania fasoli odkrój skórkę z boczku i pokrój go w kosteczkę. The next day drain the beans, pour 1 liter of fresh water, add bay leaves and allspice. Zawartość patelni przełóż do garnka z fasolą (ugotowaną lub z puszki). Następnego dnia odcedź fasolę, wlej 1 litr świeżej wody, dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Boil to softness (about 1-1.5 hours).