Galaretki jabłkowe w cukrze

Jolanta
Desery
14.06.2015 19:33
Galaretki jabłkowe w cukrze

Jabłkowe galaretki w cukrze: Ostatnio Piotrek dopominał się o słodycze, postanowiła więc zrobić mu domowe galaretki w cukrze, ale o smaku jabłkowym, do przygotowania galaretek wykorzystałam świeżo wyciśnięty sok jabłkowy. Składniki: 500 ml soku jabłkowego z papierówek ½ szklanki cukru 1 opakowanie galaretki jabłkowo-miętowej 1,5 łyżeczki żelatyny Cukier do obtaczania, najlepiej kryształ Przygotowanie: W rondelku mieszamy cukier z sokiem jabłkowym, podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, gotujemy chwilkę aż sok zgęstnieje, wyłączamy. Każdą galaretkę obtaczamy dokładnie w cukrze i zostawiamy w temperaturze pokojowej , aż cukier przyschnie, a galaretki będą sprężyste i nie będą się kleić. Dobrze pamiętam jak w dzieciństwie zajadałam się nimi z wielkim apetytem, były bardzo słodkie i bardzo kaloryczne, ale kto wtedy liczył kalorie. Dodajemy do soku galaretkę i żelatynę wcześniej namoczoną w 2 łyżkach wody, dokładnie mieszamy wszystko, aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Galaretki jabłkowe w cukrze to słodka porcja owocowego smaku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/desery/jablkowe-galaretki-cukrze/