Ziemniaki z kiszoną kapustą i kiełbasą.

Jolanta
Obiad
30.07.2020 9:51
Ziemniaki z kiszoną kapustą i kiełbasą.

Składniki na Ziemniaki z kiszoną kapustą i kiełbasą: ½ kg ziemniaków, ½ kg kiszonej kapusty, 1 średnia cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, mielony pieprz do smaku ( u mnie młotkowany z kolendrą) 250 g kiełbasy ( u mnie cienka pikantna kiełbasa śląska) siekany szczypiorek lub natka pietruszki 1 łyżka mąki (opcjonalnie) kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy Tak ziemniaki z kiszoną kapustą przygotowywała jego mama, jej wersja Ziemniaków z kiszoną kapustą była wersją ubogą, bo bez kiełbasy. W jego wersji ziemniaki są krojone w kostkę, a nie duszone jak w niemieckiej, śląskiej czy wielkopolskiej wersji kiszonej kapusty z ziemniakami, zwanej też panczkraut czy ciapkapusta. U mnie w domu natomiast jadało się Szare kluski z zasmażaną z kapustą kiszoną albo gotowało do ziemniaków zasmażaną kapustę. Możemy też ziemniaki ugnieść a następnie połączyć z ugotowaną odcedzoną kiszoną kapustą, nie dodajemy wtedy kiełbasy i będziemy mieć oryginalny kartofelkraut, panczkraut czy też ciapkapustę. Kapustę kiszoną jeśli jest zbyt kwaśna to odciskamy sok, kapustę kroimy drobniej, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy, gotujemy do miękkości, powinna cała woda wygotować na końcu. Jeśli woda wygotuje się za szybko w trakcie gotowania to dolewamy trochę gorącej wody i gotujemy dalej, na koniec możemy dodać do kapusty 1 łyżkę mąki, podsmażyć, dusić do odparowania wody aż kapusta zgęstnieje. Ziemniaki z kiszoną kapustą i kiełbasą podajemy na ciepło.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/obiad/ziemniaki-kiszona-kapusta/