Składniki - 5 żółtek - 100 g cukru pudru - 25 g cukru z wanilią - 250 ml mleka 3,2% (lub lepiej - jeszcze tłustszego) - 500 g zimnej śmietany kremówki - 100-150 g malin - 5 średniej wielkości bez + 1 do dekoracji Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. W lipcu jadłam w Łodzi najlepsze kupne lody w życiu - właśnie z bezami i malinami. Przelać z powrotem do garnka, w którym gotowało się mleko i postawić na małym ogniu i podgrzewać ciągle mieszając łyżką. Należy jednak pamiętać, że takie domowe zamarzają w zamrażalniku na kamień, więc najlepiej zjeść je szybko, żeby długo nie leżały. Kiedyś, bardzo dawno temu robiłam lody sama, potem trochę o tym zapomniałam, a teraz, skoro malin mam pod dostatkiem, stwierdziłam, że można spróbować. Mleko podgrzać w garnuszku, tak aby było gorące, ale nie doprowadzać do wrzenia.