Mazurek czekoladowy z bakaliami

Anna
Ciasta
27.03.2017 8:53
Mazurek czekoladowy z bakaliami

Przepis na mazurka czekoladowego z bakaliami: Ciasto kruche: - 250 g mąki pszennej tortowej - 180 g zimnego masła - 1 szklanka cukru pudru (150 g) - 1 łyżka kakao - szczypta soli - 2 ugotowane żółtka - 2 łyżki bardzo zimnej wody Masa do mazurka: - puszka słodzonego mleka skondensowanego lub masy krówkowej - 200 g gorzkiej czekolady z 70% zawartością kakao Dodatkowo: - 50 g orzechów włoskich - 50 g migdałów - 100 g rodzynek - 50 g moreli suszonych - 3 łyżki wiórek kokosowych - 50 ml alkoholu np. rum Lukier: - 5 łyżek cukru pudru - 1 łyżka gorącej wody - 1 łyżka soku z cytryny Jak przygotować mazurek czekoladowy z bakaliami na święta? - Wymieszać sypkie składniki, dodać pokrojone na drobne kawałeczki zimne masło, żółtko przetarte przez sitko i wodę. Kruche ciasto wypełnione pysznym kremem czekoladowym z chrupiącymi bakaliami i lukrem stanowi idealny deser na święta i nie tylko. - Ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować na wielkość spodu posiadanej formy (u mnie 33 cm x 23 cm). - Ciasto położyć na papier do pieczenia, nakłuć ciasto równomiernie widelcem i piec 10 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku. Mazurek czekoladowy z bakaliami jest najłatwiejszym do przygotowania ciastem na święta. Mazurek wielkanocny poza babką jest jednym z częściej goszczących na stole wielkanocnym ciastem. - Czekoladę drobno posiekać i rozpuścić z mlekiem skondensowanym, masa ma się połączyć z czekoladą. Mazurek świąteczny podstawę zazwyczaj ma z ciasta kruchego, chociaż dawniej dość często było to ciasto marcepanowe.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchcikgotuje.pl/2015/03/mazurek-czekoladowy-z-bakaliami.html