Hiszpańska tortilla z ziemniakami i brokułem Składniki: 4 średnie ziemniaki 1 brokuł 3 łyżki oleju/masła klarowanego 4 jajka 2 łyżki śmietany pół łyżeczki czosnku granulowanego łyżeczka suszonych ziół prowansalskich (lub kilka listków drobno posiekanych świeżego tymianku, bazylii, oregano, rozmaryn) pieprz sól garść tartego żółtego sera (ja użyłam cheddara) garść rukoli Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, żeby szybciej się upiekły. Ziemniaki wrzucamy na ciepły tłuszcz (2 łyżki), odrobinę solimy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż będą miękkie. Patelnię przykrywamy i smażymy około 8 minut, od czasu do czasu ruszamy patelnią, aby ewentualne resztki masy spłynęły na dno. W międzyczasie brokuła dzielimy na małe różyczki i dorzucamy je do ziemniaków na 5 minut przed końcem smażenia. Gdy wierzch będzie prawie całkowicie ścięty, patelnię przykrywamy talerzem i energicznym ruchem odwracamy ją do góry dnem i wykładamy tortillę na talerz. Kilka razy przesuwamy łyżką masę jajeczną od brzegu patelni do środka aby umożliwić spłynięcie całej masy na dno patelni. Następnie ostrożnie zsuwamy ją z powrotem na patelnię tym razem zrumienioną stroną do góry. Ja postawiłam dzisiaj na tortillę z dodatkiem brokuła i świeżej rukoli. Delikatnie i ostrożnie zsuwamy tortillę na talerz i posypujemy obficie rukolą. Tortilla sprawdza się idealnie jako samodzielne danie lub jako przystawka, czy dodatek do obiadu. Smażymy około 3-4 minuty, aż spód się zarumieni.